Isnin, 5 Mac 2012

50 Perkara Wanita Harus Tahu Tentang Lelaki

Tips khas untuk semua bangsa, agama dan kaum. Tiada kena mengena dengan haiwan mahupun benda tidak bernyawa. :P1. Sebenarnya Lelaki tidak mencari wanita yang cantik, yang dicari adalah wanita yang sejuk hati melihatnya dan mempesona. (Untuk itu, dia selalu meminta Anda berdandan. Bukan kerana dia mata keranjang, tetapi mereka ingin Anda terlihat mempesona).  

2. Lelaki sangat benci dikhianati. (Walau mereka egois, keras, dan kuat, tetapi mereka adalah makhluk yang lemah). 

3. Ketika saat ini dia menyukai Anda, beberapa saat kemudian, dia lupa dan malah asyik bersama kawan-kawannya. (Hal ini adalah wajar, tetapi bukan berarti Anda tidak pernah ada di hatinya). 

4. Jika dia mengatakan “Ya, memang aku tidak memahami kamu,” itu maknanya pemikiran dia dan Anda berbeza. (Bukan berarti tak boleh bersatu, tetapi mencuba untuk saling memahami satu sama lain).  

5. Dalam sehari, dia akan sibuk bermain dan menjalani aktivitinya bersama kawan-kawannya. Tetapi percayalah,ketika dia bersiap hendak tidur, Anda selalu ada di dalam fikirannya. (Dan percayalah, mereka suka senyum-senyum sendiri saat membayangkan betapa cantiknya Anda hari ini).  

6. “Awak sedang buat apa?” atau “Dah makan belum?” adalah ayat yang paling selalu diucapkan oleh lelaki ketika di telepon. (Mereka memang bukan makhluk yang pandai berbasa-basi, tetapi mereka sungguh ingin tahu semua hal perkara tentang Anda).  

7. Jika seorang lelaki benar-benar mencintai Anda, dia akan menerima Anda apa adanya. Tak peduli Anda gemuk, hitam atau berjerawat. (Mereka mungkin akan memberi nasihat pada Anda untuk diet ketika Anda merasa gemuk, tetapi mereka tulus mencintai Anda).  

8. Lelaki sangat tergila-gila ketika melihat senyuman Anda. (Untuk itu jangan memelihara muka yang masam di wajah Anda, tersenyum dan buatlah dia semakin terpesona).  

9. Lelaki akan melakukan apa saja untuk menarik perhatian Anda. (Termasuk menceritakan kisahnya kepada bekas kekasihnya, walau terkadang hal ini tidak perlu diceritakannya pada Anda).  

10. Lelaki tidak suka jika Anda bercerita tentang bekas kekasih anda. (Walau kadang-kadang dia suka cerita tentang bekas kekasihnya kepada Anda, tapi dia sangat cemburu jika dia mendengar kisah bekas kekasih Anda).  

11. Jika lelaki ingin bertemu dengan orang tua Anda, jangan ragu dan malu. Dia serius dengan Anda!.  

12. Lelaki ingin selalu berbagi semua hal dengan Anda, namun terkadang dia tidak boleh mengungkapkan semua hal dengan baik. (Untuk itu, jangan paksa dirinya bercerita jika memang dia belum siap untuk bercerita kepada anda).  

13. Sesekali, lelaki menangis. (Semua bayi, lelaki mahupun wanita menangis, dan lelaki dewasa juga memiliki rasa sedih, ketika mereka kecewa dan sedih, mereka pun boleh menangis seperti Anda. Berikan pelukan dan sokongan padanya,kerana Anda ada untuknya).  

14. Jangan berusaha membuat lelaki marah,kerana mereka adalah makhluk tuhan yang mudah marah. 

15. lelaki adalah makhluk simple, mereka bukan tipikal yang selalu berharap dan berandai-andai.  

16. Lelaki akan mencuba mendapatkan hati wanita yang memutuskannya, sebelum akhirnya mereka berusaha melupakannya. (Inilah yang membuat mereka gagal menelepon Anda setelah berpisah, dan kemudian akhirnya menyerah kerana Anda memberikan respon yang negatif).  

17. Saat Anda membuat seorang lelaki jatuh cinta, selamanya dia tidak akan pernah boleh melupakannya. (Untuk itu boleh dikatakan lelaki lebih lemah dan susah melupakan dibanding wanita).  

18. Jangan pernah berkata padanya, “Mmhh.......lupakan jelah” kerana hal ini akan membuat dia bertanya-tanya dan bahkan curiga pada Anda. (Seperti halnya wanita, mereka juga makhluk yang sensitif dan mempunyai rasa ingin tahu).  

19. Lelaki tidak akan pernah boleh tidur, jika dengan perlahan Anda mengusap belakangnya. Dan membelai lembut kepalanya. (Percayalah, jika Anda melakukan ini pada kekasih Anda, maka ia akan terus menerus merindukan Anda).  

20. Lelaki selalu memiliki cara untuk memuji Anda (baca: merayu Anda).  

21. Jika lelaki ragu-ragu dan terlihat berpikir keras ketika Anda menyatakan pendapat atau meminta mereka melakukan sesuatu, artinya mereka tidak mahu melakukannya. (Kebanyakan lelaki akan berbohong dan melakukan hal yang tidak ingin ia lakukan untuk wanita yang ia cintai. Tapi percayalah, mereka sangat menderita dan merasa terkongkong).  

22. Jika Anda berkata tidak, yang ada di dalam pikiran lelaki adalah “Akan aku cuba lagi” (Masih ingat kan saat dia meminta Anda menjadi kekasihnya?).  

23. Anda tidak akan pernah boleh membuat lelaki memahami dalam sekali bual saja. Mereka makhluk yang cerdas, tetapi terkadang susah bagi mereka untuk memahami Anda. (Begitulah lelaki menyebut wanita sebagai makhluk yang susah dipahami).  

24. Lelaki benci gay! (Bukan bermaksud diskriminasi atau jahat, tetapi terkadang mereka tidak habis berfikir, mengapa seseorang boleh menyukai sesama jenisnya. Dan terkadang mereka malah takut dan cenderung putus kawan dengan mereka yang berhubungan dengan sesama jenis).  

25. Lelaki sangat menyayangi ibunya.  

26. Lelaki akan menyimpan sebagian wangnya hanya untuk membeli hadiah kecil untuk Anda. 

27. Lelaki sering berfikir tentang wanita yang mungkin menyukai mereka,(tetapi bukan berarti mereka menyukai wanita itu).  

28. Anda tidak akan pernah boleh memahami lelaki, kecuali Anda menyediakan waktu untuk mendengar keluh kesah mereka dan bukan melulu bercerita tentang diri Anda.  

29. Jika seorang lelaki dengan sungguh-sungguh mengatakan, Anda adalah satu-satunya orang yang dicintainya, percayalah, perkataannya tulus dari dalam hati.  

30. Bukan lelaki saja yang gemar bergosip,ketika bersama kawan lelakinya, mereka juga selalu bergosip.  

31. Wanita, adalah kelemahan setiap lelaki. (Mereka tidak akan tahan melihat air mata jatuh dari mata Anda. Mereka juga tidak suka melihat Anda bersedih).  

32. Tak seperti wanita, lelaki lebih jujur dan terbuka tentang diri mereka. Mereka lebih menerima kekurangan apa adanya.  

33. Boleh saja membuat lelaki penasaran pada Anda, tetapi jika digantung terlalu lama, mereka juga boleh bosan dan jenuh.  

34. Percaya atau tidak, lelaki adalah juri yang adil dan baik.  

35. Walau kadang-kadang mereka kelihatan selekeh, tetapi pada dasarnya lelaki suka kebersihan,bau wangi, dan keindahan.  

36. Lelaki lebih suka pada wanita yang menghargai dirinya apa adanya.  

37. Lelaki mencintai seorang wanita yang boleh menjadi sahabat, sekaligus kekasih baginya.  

38. Jika ada seorang lelaki yang menceritakan masalahnya, Anda cukup mendengarkannya. Jangan beri nasihat atau menyalahkan dirinya.  

39. Jika ada seorang lelaki menyukai Anda, lihat lebih jauh ke dalam matanya. (Mata adalah jendela hati, dan ia tak pernah menipu).  

40. Lelaki selalu memiliki cara untuk menghindarkan Anda dari lelaki lain. (Salah satunya dengan menolak diajak jalan-jalan ke shopping mall).  

41. Lelaki lebih menyukai wanita yang cerdas,dibanding wanita yang hanya tahu tentang make up dan mini skirt.  

42. Lelaki adalah makhluk yang sok pandai, mereka malu bertanya kepada wanita apa yang diinginkan.Hasilnya,kebanyakan tekaan mereka seringkali meleset.  

43. Ketika lelaki menginginkan sesuatu, mereka akan membayangkannya. Tetapi mereka tidak mahu terlibat terlalu jauh. Mereka lebih cenderung memendam dalam-dalam keinginan mereka jika tahu keinginan itu susah diwujudkan.  

44. Lelaki adalah makhluk yang payah dalam soal rahasia. Mereka hampir tidak boleh menyimpan rahasia dengan baik.  

45. Terkadang, lelaki terlalu banyak berpikiran negatif berbanding positif.  

46. Fantasi lelaki tentang wanita adalah satu-satunya fantasi yang tidak mungkin dibatasi. (Sekalipun mereka telah memiliki pasangan dan keluarga).  

47. Tinggi badan mungkin bukan masalah yang terlalu penting bagi lelaki, tetapi mereka cukup peduli pada berat badan (wanita khususnya, termasuk Anda).  

48. Jika lelaki mulai serius dengan hubungannya, maka mereka akan menjadi makhluk yang super aktif. (Inilah mengapa dia selalu berusaha menjemput dan menghantar Anda, serta selalu memeriksa inbox message di dalam handphone Anda)  

49. Jika Anda tahu bagaimana menaklukkan lelaki Anda, mereka tidak akan pernah boleh jauh dari Anda. 

50. Bagi lelaki, melupakan seseorang memerlukan waktu yang lebih lama dari seumur hidup.  Betulkah?? ^____^6 ulasan:

 1. ermm . . baru saya faham yang lelaki ni makhluk yang sok pandai  :)

  BalasPadam
 2. Haiza_syuhadah9 Jun 2012 6:22 PG

  kenape lelaki pentingkan berat badan berbanding ketiggian ....saya peliklah...boleh tak awak jawapkan soalan saya...????

  BalasPadam
 3. Betul 2 bro :)

  BalasPadam
 4. Hmmm... sesetengah lelaki melihat wanita daripada segi fizikal. Mungkin kita tertanya-tanya, kenapa Tuhan jadikan wanita mempunyai bentuk badan yang menarik dan tidak seperti lelaki? Itu merupakan fitrah dimana Tuhan mengurniakan mata untuk melihat benda-benda yang elok. Dan benda yang berbentuk kecantikkan atau kesempurnaan adalah untuk menguji keimanan manusia.

  Bagi lelaki, antara hal yang ingin dilihat selain sikap sebagai wanita adalah kecantikkan. Kebanyakan lelaki tidak memilih ketinggian kerana ia bukanlah faktor utama untuk mengklasifikasikan wanita sebagai "cantik". Sekiranya wanita itu tidak menjaga kecantikkan, ibarat burung merak tidak kisah tentang bulu pelanginya. Kecantikkan itu adalah satu kurniaan Tuhan yang tidak terhingga. Bagaimana pula wanita yang tidak sedia cantik? Cantik yang sebenar bukan sahaja daripada segi fizikal malahan dari segi akhlak juga menjadi lambang kecantikkan.

  Bagi lelaki, tak semua wanita yang gemuk atau berbadan besar yang dia tak suka. Kadangkala, wanita yang gemuk pun mereka suka mungkin kerana cinta dan juga keperibadiannya yang baik dan mulia.

  Disini saya bagi contoh, kenapa kita suka melihat burung merak? Kerana bulunya yang cantikkan? JIkalau tiada bulu, adakah kita akan lihat atau suka sepertimana kita melihatnya dengan bulu.

  Bagi lelaki, itulah pandangan atau perasaan pertama padanya. Jadi, bagi wanita, saiz memainkan peranan penting. Jikalau paras rupa lawa sekalipun, jika badan itu tidak dijaga, kesannya turut akan terjadi pada paras rupa. Sedangkan jika wanita itu mempunyai paras rupa yang sederhana dan tidak cantik katakan tetapi mempunyai bentuk badan yang mengiurkan, mampu membuat lelaki terpikat ibarat merak berbulu pelangi memikat pasangannya.

  Kata Ustaz Azhar Idrus:

  "Tak cantik tidak apa, boleh tutup lampu"

  Tetapi, jikalau saiz dah besar, mesti boleh rasakan.

  Bukan En.Koala nak kutuk. Tetapi, kadang-kadang wanita yang bersaiz besar akibat makan boleh mengundang kepada penyakit. Dan kadang kala, lelaki mungkin bimbangkan kesihatan tubuh badannya dan menyatakan hasrat tidak mahu melihatnya berbadan besar. Tetapi ada kalanya wanita berfikiran negatif dengan mengatakan lelaki tidak suka dirinya seadanya.

  Secara umum, Tuhan mengurniakan kecantikkan supaya ia menjadi tarikan buat lelaki dan juga untuk menguji keimanan kedua-dua lelaki dan wanita. Bagi lelaki, terpulang padanya untuk memilih wanita dari segi kecantikkan luaran atau dalaman. Sekiranya memperolehi kedua-duanya, untung baginya. Bagi wanita, jika diri itu cantik, janganlah megah kerana itu adalah sementara, jika tidak cantik, cantikkanlah dirimu dan agamamu, nescaya kamu cantik selama-lamanya.

  BalasPadam
 5. Saya cuma perempuan comel...x tinggi ..awet muda dn cute. Senang nk angkat..

  BalasPadam
 6. Saya suka pompuan krg tinggi. Sweet. Nmpk comey dn awet muda. Time cium bdiri...nmpk sweet ssgt. Nk peluk cium pon senang..

  BalasPadam

Buka Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Video Terbaru AwaNiBiRu

Video AwaNiBiRu Yang Lain?

Loading...