Selasa, 3 Mei 2011

Tips Memikat Hati Ibu Bapa Si Dia

Meet The Fockers
Dah berjaya memikat hati si dia? Betul-betul inginkan dia? Mahu kahwin dengan dia? Atau yang sudah kahwin mahu menambat hati ibu bapa mertua? Senang sahaja, di bawah ini merupakan tips-tips penting dan cara yang sesuai untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saya dan beberapa teman yang lain. Tips asalnya disini.


Cara A – pertama kali bertemu keluarga dia, tak kiralah anda Doktor PHD ke, ada Master ke, Boss kat mana-mana pejabat ke, orang kaya ke, miskin ke, anda MESTI tunjuk the best of you. “1st impression last!” So, pakai pakaian yang paling hebat yang anda ada, kemas dan rapi. Stokin tu, haaa pastikan stokin tu tak berlubang ya hahaha ado! Yang bertudung tu pastikan bukan cikai punya tudung, haaa pakai Tudung Ariani at least! – No matter what we think here… they’ll want to see you. Maknanya hari pertama ini adalah hari untuk mereka melihat anda atas bawah! – And please, kurang kan bercakap banyakkan mendengar.
 
Cara B – 2nd time jumpa, kena buat cepat perjumpaan tu… dan  bawa LUNCH ke rumah mereka : Very sure ramai yang pernah lakukan, I suggest bawa Roast chicken Ayamas ke, Ayam golek ke, atau take up pizza hut 2-3 large pieces, KFC 2-3 bucket hahaha… Sure works!  — Tapi kena buat selalu lah jangan dah dapat green light, sekali seminggu je pulak datang, pastu bawa karipap je adoi hahaha!! :))
 
Cara C – Yang ni susah sikit… tetapi boleh dilakukan. Partner you kena beritahu perkara apakah yang paling disukai oleh ibubapanya. So, tugas you adalah melakukan bersama mereka. Some parents dia orang suka pergi masjid, solat berjemaah… well, you follow! Jangan follow sekali dua je adoi hehe… Some parents suka golfing, swimming, karaokeing, tengok bola, do that… follow them! Join them.
 
Cara D – Very-very sure you akan stumble to a hactic conversations. Yang mana geram-geram nak bangkang! “Eee geramnya aku orang tua ni!!” Hahaha…NOOOO…don’t say anything! Let them be… you tahu you betul, but always take it they have the right for their opinion. Memang boring dan sometimes annoying dan sakit hati…but IGNORED IT. No point… kita nak kat anak dia bukan kat orang tua dia. So, kita angguk je la kepala tu macam kita duk angguk kepala kat mak kita jugak, sebab tak nak dia terasa hati dan malas dengar kena berleter kan… sama lah hehehe…
 
Cara E – Take them out for a nice dinner! – This is the best thing to do actually, and it always works! After a while surely you all dah rapat sikit so, boleh lah ajak satu family keluar makan malam bersama-sama, satu keluarga gitu kan. Wahhh meriah punya lah… And this is one the best way to show yang kita serius dan mahu berada di dalam keluarga itu. Make sure you belanja ya… bukan orang lain belanja, kalau nak minta orang lain belanja kan pun boleh, tapi sorok-sorok la, just MAKE SURE parents dia tahu you yang belanja kikikiki…
 
FINAL – Memberi hadiah – Kalau kebetulan harijadi ibu atau bapanya, just nice lah. Tetapi jika tidak, you can always bagi hadiah punya. Just find the right time. Maybe ada occasion apa-apa ke, anniversary mereka, ada kejayaan sesiapa di dalam keluarga tu, atau apa-apa saja… you can always make it a new important date. Yang penting kena selalu memberi hadiah yang disukai mereka. It can be anything, don’t have to be expensive. Tengok apa yang dia suka. Kalau bapanya suka minum coffee, belikan satu pek besar Kopi Radix - Mai Secawan hahaha!! Kalau ibunya suka memakai jubah atau tudung, buy her that, tak perlu yang mahal, biasa-biasa saja… tapi, asalkan selalu.


0 bisikan:

Catat Ulasan

Buka Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Video Terbaru AwaNiBiRu

Video AwaNiBiRu Yang Lain?

Loading...