Sabtu, 12 Mac 2011

Tips Mencari Cinta Melalui Facebook

FaceLove
****

Salam sejahtera dan selamat berfesbuk ! Haa... hari ini saya mahu berceritakan sedikit mengenai FACEBOOK nie. Sedia maklum, dalam fesbuk nie ada macam-macam spesis manusia, ada yang single, ada yang in relationship, ada yang dah tunang dan kahwin . Yang dah ada pasangan kira OK la kan, tapi lau yang tak ada atau masih mencari lagi ? Kononnya susahla nak cari kat luar, susah nak jumpa, lau jumpa pun, kat area kampung, teman sekolah dahulu, sesama kolej, rakan sekerja, tempat-tempat awam dan shopping mall, tempat-tempat yang dekat dan selalu kita pergi. Tapi lau dalam fesbuk nie, dekat Overseas pun ley dapat, hehe. Tapi ada kosnya, so camner nak dapat tarikan melalui fesbuk nie... tips di bawah ini saya telah meminta kebenaran daripada penulis artikel ini untuk mengepos artikelnya di blog ini. Sila buka fesbuk anda dan ubah setiap yang dinyatakan, semoga berjaya !





1. PROFILE PICTURE : Alright, first thing first! Even facebook studies shows… gambar profile yang unik dan menarik adalah yang pasti membawa ramai orang terpikat kepada anda. So, gambar profile is the first thing you nak kena tukar! Facebook juga memberi advise sekiranya anda mahu orang ramai berkawan dengan anda, jangan letak gambar orang lain! – Put your own picture, yang terbaik, yang paling cantik, yang show who you are. Jangan la letak gambar binatang ke, cartoon ke, kereta ke, nombor ke, boleh letak kalau anda anti sosial. Also, if you nak show you are looking for love…jangan letak gambar anda dengan orang lain… dengan anak buah ke, kawan ke, artis ke, no! Studies shows, gambar yang closeup, smart, sweet dan single akan lebih mendapat ramai kenalan yang sebenar!
Facebook Profiles


2. INFO ANDA : Well, kita semua tahu betapa bahayanya meletak alamat rumah atau no telefon sebenar, atau apa-apa info peribadi. Banyak kejadian jenayah telah berlaku akibat kita asyik memberitahu info sebenar kita. Di Oprah Show hari tu says, 90 ribu jenayah berlaku dari facebook status dan info. Siap cerita rutin harian kita, kat mana kita berada, baru masuk hotel, tinggal rumah kosong seminggu, hmm… bahaya! BUT… kita masih boleh menggambarkan what type of person we are. Contoh di dalam info kita ada apa yang kita LIKE. Letak as many as what you like, in arts, movies, songs, books, tv’s. This akan relate to the person yang akan juga suka dengan apa yang anda suka. Kat sini, juga boleh menjadi bahan perbualan semasa baru-baru berkenalan. “You suka movie twilight? suka novel cinta? suka tv series Friends?” - padahal you dah tahu hehehe ;)

3. KATA-KATA : Not sure you all bangsa tak kisah, atau kisah dengan cara dan kata-kata yang anda gunakan. Maybe anda rasa all this people tak tengok dan tak mungkin dia sedar… tetapi on facebook, everything is open wide and huge! Satu komen anda, akan dapat dibaca oleh beribu orang… so from here, orang dah dapat meneka anda dari jenis yang macamana. So kena jaga kata-kata tu… sometimes tengah marah atau geram, memang kita tulis ikut suka je …then menyesal, kita delete. BUT once kita tulis, even dah delete pun, orang dah dapat baca semuanya! Choose your choice of words carefully. Selalu guna positf approach dan kompromi…lembut-lembut gitu hehehe.

4. ADDING FRIENDS : This part, I jarang add friends. I rasa masa awal-awal dulu tak tahu sangat pasal facebook I did add friends, tu pun tak ramai sangat. Okay, for all of you yang sedang mencari-cari cinta tu. Don’t add friends first BUT, berkenalan through messaging dulu. Private message tu kan… okay. From here,
Facebook Unknowns

anda could always say hello saja ke, hi, hey you, Salam, hello there… THAT’S ALL! Jangan lebih-lebih, “boleh berkenalan” AYO! Itu tak mau haaa, zaman dolu-dolu tu hehe… the first thing they do lepas dapat message dari you is to check you out, for sure. Tengok gambar you dulu, tengok info you dulu…then tengok wall you, cara you bercakap, dan menjawab soalan… that’s why I tulis semua tadi, preparations for people yang akan check you out before replying to your message. – THE PROBLEM IS… you buat your profile PRIVATE, macamana orang nak reply message you? Hehe…so the best thing here, show what you want people to know about you even bukan friends. Dengan cara ini, orang mudah mendekati anda. Dan mereka akan balas your message, so after berbalas message…kalau you interesting, dia akan ADD you la kan.

5. 100 MESSAGE : Bukan 100 message kena hantar, maksud I tu banyak la. Okay, ini adalah satu cara yang tidak salah sebenarnya. But it may look desperate kalau orang tahu so keep it to yourself hahaha… in one time, hantarkan banyak-banyak message ONE to ONE ya…bukan bulk. So, dalam ramai-ramai tu, surely satu dua akan sangkut untuk berkenalan dengan anda. In case kalau you hantar satu atau 2-3 message je, just imagine semua tak reply… boring la kan, that’s why hantar banyak-banyak. So most probably dari pertanyaan anda, atau perbualan anda itu, you all akan hook up dan get to know much closer. DON’T BE SAD kalau dia still tak add you, itu mungkin dia rasa tak mahu share dia punya personal life… it’s okay, you ada berpuluh-puluh peluang lagi menanti kan. BUT once you dah jumpa yang baik dan enjoy to read message dia. Fokus on it la, jangan la melayan sampai 4-5 orang sekaligus adoi… itu Bro Razzi tak rekomen ya.

6. WHAT TO TALK ABOUT? : I rasa inilah satu masalah yang dihadapi ramai kan? Maybe ramai mudah berkenalan tetapi, ramai yang lose the opportunity kerana tidak tahu apa yang nak diperbualkan. Okay… what I would suggest kat sini, TALK WHAT THEY WANT TO TALK ABOUT! – Mistake selalu terjadi bila kita yang lebih bercerita tentang diri kita, kesedihan kita. LET her/him bercerita lebih pada kita… dan tugas kita adalah sedar dengan apa yang dia minat. Engaged to the conversations dan minat dia. Banyakkan mendengar isi hatinya… be a good listener. I cakap you all… I bukan saja a good listener to girls je…even kepada kawan lelaki pun, I focus to what they want to talk about. That way, the person akan lebih suka in contact dengan you.
Facebook Chat

7. JOKES : Buat lawak…takkan tak pandai? Hehe… kalau tak pandai susah la sikit. Because satu cara yang pasti akan buat orang terpikat adalah dengan melawak. Sebab tu pelawak-pelawak kat Malaysia ni, tak hensem pun tapi ramai awek syok hahaha…tambah hensem pulak dan pandai melawak, memang orang mudah suka la kan. Same goes to girls too…kalau wanita pandai buat lawak, lagilah mudah dapat berkenalan dengan lelaki. Banyak kisah-kisah kelakar kat internet surf, read and learn… senang! :)

8. JEALOUSY : Part ni I nak sentuh sikit sebab ianya bersangkut dengan next artikel nanti. Di facebook, kalau bercinta, kena banyak sabar dan tak boleh nak jealous-jealous. Kalau nak cemburu buta, deactivate je facebook anda dan anda tidak perlu tahu apa pasangan anda lakukan. Jadi, yang baru-baru berkenalan ni lagi lah tak boleh nak jealous. Baru je berkenalan, terus nak cemburu sebab dia kenal orang lain…hayyo mana boleh. It’s cinta di facebook… it’s open source beb, semua orang mesti ada kawan lain yang juga sama dengan anda yang turut dan sedang mencari cinta. So the best man/women wins!!… How to be the best? BE THE BEST FRIEND FIRST! … bila anda adalah orang yang tempat dia refer, tempat dia menceritakan segala masalah, tempat dia meluahkan kesedihannya, dan anda tampil menjadi orang yang paling bijak memberi keselesaan kepadanya, orang yang buat dia rasa happy… one day, dia akan realised, buat apa nak kat orang lain lagi, you ada and you are the best!

Okay? Alrite itu sajalah setakat ini, itu adalah di antara beberapa cara, tips untuk anda MENCARI CINTA dan kenalan rapat di facebook. Bagi yang dah terer tu, okay lah. Tak perlu follow lah kerana ini bagi yang tak terer sangat boleh follow cara-cara di atas. I’m sure there are many other ways… but basically cara-cara di atas adalah yang terbaik that I can share with you all.

Sumber : razzirahman

0 bisikan:

Catat Ulasan

Buka Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Video Terbaru AwaNiBiRu

Video AwaNiBiRu Yang Lain?

Loading...